Miért fontos az Omega-3 zsírsavaknál a triglicerid forma?
Az Omega-3 zsírsavak között többféle formát különböztetünk meg.
A halolaj tartalmú étrend-kiegészítők esetében leginkább a triglicerid és az etil-észter Omega-3 zsírsav formák fordulnak elő.
A triglicerid zsírsavak jelentősége abban áll, hogy természetes módon fordulnak elő, így többek között azokban a sósvízi halakban, amelyek az Omega-3 zsírsavak (főként EPA+DHA) kiváló forrásai is. Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy a zsírszöveti triglicerid az emberi szervezet fő energiaraktára.
Természetes körülmények között a sósvízi halak viszont kevesebb, mint 30% Omega-3 triglicerid zsírsavakat (EPA+DHA) tartalmaznak. A magasabb Omega-3 koncentráció elérése érdekében a zsírsavakat eltávolítják a glicerinről, és azt szintetikus úton alkohollal (etil-alkohol) helyettesítve észterezéssel (majd az EPA+DHA szintet a megfelelő szintre állítják be), olyan etil-észter zsírsavakat hoznak létre, amelyek már nem fordulnak elő a természetben. Ebben az esetben hiányzik a triglicerideknél is jellemző molekuláris alapváz.
A triglicerid váz egy folyamattal visszaállítható úgy, hogy bizonyos enzimek (pl. lipáz) segítségével az etil-észter zsírsav molekulák etil-csoportját eltávolítják és a szabad zsírsavakat újra észterifikálják úgy, hogy a glicerint visszajuttatják a trigliceridekbe.
Az előállítók nagy többsége kihagyja ezt a lépést, mert egyrészt plusz költségeket jelent, valamint időigényes. Emiatt a ma forgalomban levő Omega-3 halolaj koncentrátumok túlnyomó részben nem természetes etil-észter formában fordulnak elő.
Természetes triglicerid vagy szintetikus etil-észter halolaj?
Jelenleg nem kötelező feltüntetni egy étrend-kiegészítőn azt, hogy a halolaj az olcsóbb, szintetikus úton alkohollal előállított etil-észtert vagy éppen természetes triglicerid formában levő zsírsavakat tartalmaz-e.
Amennyiben, ha egy halolaj tartalmú étrend-kiegészítő termék csomagolásán nincsen feltüntetve, hogy milyen formában vannak jelen az Omega-3 zsírsavak, akkor nagy valószínűséggel etil-észter formára kell gyanakodni. Így a kellő körültekintés érdekében érdemes tájékozódni arról, hogy természetes triglicerid formában levő Omega-3 zsírsavakat tartalmaz-e az adott halolaj, valamint a triglicerid szót keresni a termékcsomagoláson.
OMEGA-3 TG – Halolaj, természetes triglicerid formájú Omega-3 zsírsavakkal
Az Omega-3 zsírsavak esszenciálisak (nélkülözhetetlenek) számunkra. Szervezetünk nem, vagy csak kis mennyiségben tudja őket előállítani. Termékünk vadvízi halakból nyert tisztított zsírsavakat tartalmaz. Rendkívül koncentrált, 3 lágyzselatin kapszula 3375 mg Omega-3 zsírsav tartalma biztosítja az optimális élettani hatás elérését. Az általunk felhasznált halolaj fenntartható halászatból származik, ezt a MarinTrust és Friends of the Sea logó/certifikáció biztosítja. A halolaj stabilitása és az avasodás megelőzése érdekében a formulát hozzáadott természetes antioxidáns tokoferolok védik.
Az EPA és a DHA hozzájárul:
- a normál vérnyomás fenntartásához1
(a kedvező hatás 3 g EPA és DHA napi bevitelével érhető el, ami 3 kapszula elfogyasztásával biztosítható)
- a szív egészséges működéséhez
(a kedvező hatás 250 mg EPA és DHA napi bevitelével érhető el, ami 1 kapszula elfogyasztásával biztosítható)
- a vér normál triglicerid-szintjének fenntartásához2
(a kedvező hatás 2 g EPA és DHA napi bevitelével érhető el, ami 2 kapszula elfogyasztásával biztosítható)
1,2 A kiegészítésként fogyasztott EPA és DHA együttes napi mennyisége az 5 g-ot nem haladhatja meg.
A DHA, a központi idegrendszer és az agyszövet egyik legfőbb strukturális lipidje, hozzájárul a normál látás és agyműködés fenntartásához (a kedvező hatás 250 mg dokozahexaénsav (DHA) napi bevitelével érhető el, ami 1 kapszula elfogyasztásával biztosítható). A tengeri halforrások az EPA és DHA-n kívül, DPA-t (dokozapentaénsav) is tartalmaznak, amely szintén az Omega-3 zsírsavak csoportjába tartozik. Mennyisége lényegesen kevesebb, a maximális napi adag 90 mg DPA-t tartalmaz.
Vadon élő halakból nyert halolaj, triglicerid formában, kiemelkedően magas hatóanyagtartalommal!
Az Omega-3 zsírsavak (főként az EPA és a DHA) viszonylag kevés élelmiszerben fordulnak elő
Hazánk földrajzi elhelyezkedése miatt nehezebben tudunk hozzájutni ezekhez az értékes anyagokhoz. Általánosan elmondható, hogy hazánk halfogyasztása jelentősen elmarad a világ halfogyasztásától. Továbbá a tengeri és az óceáni vizekben élő halakban jelentősen magasabb az Omega-3 zsírsavak jelenléte az édesvízi társaikhoz képest. Többek között ezért esett a választásunk olyan sósvízben élő halfajtákra, amelyek kizárólag vadon élő, vagyis nem tenyésztett halforrásból származnak.
Az Omega-3 esszenciális zsírsavakat csak külső forrásból tudjuk biztosítani, ezért fontos odafigyelnünk a megfelelő pótlásukra, például étrend-kiegészítő formájában. A Natur Tanya® OMEGA-3 TG étrend-kiegészítő fogyasztásával támogathatjuk a napi Omega-3 zsírsav bevitelünket.
LABORBAN BEVIZSGÁLT TERMÉK!
A Natur Tanya® OMEGA-3 TG független, akkreditált laborban bevizsgált készítmény, minden esetben MEGFELEL AZ EURÓPAI UNIÓS EGYSÉGES SZABÁLYOZÁSNAK, a határértékek alatt marad, ezért lisztérzékenység (cöliákia) és laktózintolerancia esetén is alkalmazható.
A gluténmentességre vonatkozó jelenleg érvényben levő határértéknek nemhogy megfelel a termék gluténtartalma, hanem TÖBB MINT HARMADA annak, kimutatási határ alatt van. De ha ez nem lenne elég, a laktóztartalom TIZEDE a vonatkozó határértéknek, számszerűsítve ez 0,01 g laktóz/100 g terméket jelent.
Laktóztartalom alkalmazott vizsgálati módszer: Megazyme K-LOLAC (2018)
Gluténtartalom alkalmazott vizsgálati módszer: FAML-A-73:2021
Ha ez nem lenne lég a további vizsgáltokat végeztük el:
1. Zsírsavösszetétel
A vizsgálati eredmények megerősítik, hogy a címkén feltüntetett Omega-3 zsírsavtartalom, valamint külön-külön az egyes többszörösen telítetlen zsírsavak, így az EPA, a DHA, a DPA tartalom mennyisége a valóságnak megfelel és egyben az európai uniós szabályozásnak, így biztosítva az optimális élettani hatás elérését.
Fontos megjegyezni, hogy azok a halolajok, amelyek természetes triglicerid formában tartalmazzák a zsírsavakat, sokkal stabilabbak a szintetikus etil-észter formákkal összehasonlítva.
2. Szennyezőanyagok
Nehézfém paraméterek: Higany, arzén, kadmium, ólom
A laborvizsgálati eredmények megerősítik, hogy a higany esetében több, mint 166x kisebb, a kadmium esetében 500x kisebb, és az ólom tekintetében 60x kisebb értéket mutatnak a vonatkozó határértékeknek, egyszóval kimutatási határértékek alatt vannak jóval.
Mikrobiológiai paraméterek: Salmonella, Listeria monocytogenes, E. coli
A mikrobiológia paraméterek közül termékünk nem tartalmazza egyik paramétert sem.
3. Policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) és Benzo(a)pirén
Termékünk ebben az esetben is megfelel a jogszabályoknak, a mért eredmények kimutatási határ alatt vannak.
4. Dioxinok összege, dioxinok és dioxin jellegű PCB-k összege, valamint nem dioxin jellegű PCB-k összege
Mindezen paraméterek tekintetében a Natur Tanya Omega-3 TG szintén megfelel a vonatkozó jogszabályi környezetnek.
Összetevők: halolaj (vadon élő halakból kinyert), kapszulahéj (zselatin), nedvesítőszer (glicerin), antioxidáns (tokoferolban gazdag kivonat). *3 lágyzselatin kapszulára vonatkoztatva
Adagok száma a termékben: 20-60
Adagolási időtartam: Minimum 60 nap, maximum 120 nap.
Adagolási javaslat: Napi 1-3 lágyzselatin kapszula, a lehető legjobb hatás elérése érdekében, étkezés közben, bő vízzel lenyelve.
Hatóanyagok a napi adagban |
1 lágyzselatin kapszulában |
2 lágyzselatin kapszulában |
3 lágyzselatin kapszulában |
Halolaj amelyből EPA (eikozapentaénsav) amelyből DHA (dokozahexaénsav) amelyből DPA(dokozapentaénsav amelyből egyéb Omega-3 zsírsavak - alfa-linolénsav (ALA), szteraidonsav (SDA), eikozatetraénsav (ETA), heneikozapentaénsav (HPA)
|
1500 mg
600 mg 450 mg 30 mg 45 mg |
3000 mg
1200 mg 900 mg 60 mg 90 mg |
4500 mg 1800 mg 1350 mg 90 mg 135 mg |
Figyelmeztetés: Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! Hatóanyagokkal szembeni túlérzékenység esetén szedése nem ajánlott! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot! 1,2A kiegészítésként fogyasztott EPA és DHA együttes napi mennyisége az 5 g-ot nem haladhatja meg.
- A termék vérhígítók melletti a használata esetén konzultáljon a kezelőorvosával
- A termék 12 éves kortól alkalmazható (12-18 év között napi 1 kapszula)
- A termék alkalmazható cukorbetegség esetén
- A termék alkalmazható terhesség, és szoptatás időszakában
Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó.
Nettó tömeg: 122,9 g (60 db)
NNGYK ny.sz: 33677/2024