NATUR TANYA® LIPOSZÓMÁS C-VITAMIN + CINK
Tudtad? Liposzómák a természetben főleg az anyatejben fordulnak elő, ezek a gömböcskék teszik lehetővé, hogy a csecsemő szervezete a lehető leghatékonyabban tudja hasznosítani az anyatejben lévő tápanyagokat.
- - FOLYÉKONY C-VITAMIN
- - 40 NAPI ADAG
- - MAGAS BIOHASZNOSULÁS
- - GYOMORKÍMÉLŐ
- - 5 ML-BEN 1000 MG HATÓANYAG
- - NARANCS ÍZESÍTÉS
- - TERMÉSZETES ÉDESÍTŐSZERREL, SZTÉVIÁVAL
MIK IS AZOK A LIPOSZÓMÁK?
A liposzómák felfedezése Alec D. Bangham (1921-2010) brit hematológus nevéhez fűződik. A gyógyszeripar előszeretettel használja őket, egyes bioaktív anyagok hordozóiként, lehetővé téve ezáltal a hatóanyagok célszervhez való eljuttatását, csökkentve a különböző mellékhatásokat. A belsejében található üregnek köszönhetően lehetőség adódik arra, hogy a gyógyszerhatóanyagokat a szervezeten belül különböző helyekre szállítsák, célba juttassák. A liposzómák különböző kémiai és makromolekulákat képesek szállítani, ígéretesnek mutatkoztak a biológiailag aktív vegyületek potenciális szállítóeszközeként kozmetikumokban és gyógyszerekben.
A liposzómák, olyan zárt rendszerek, amelyek gömb alakúak, kettős foszfolipid réteggel rendelkeznek, ugyanúgy, mint ahogyan az emberi sejtmembránoknál is ez jellemző, kémiai összetételük az élő sejtfalhoz hasonló. Átmérőjük néhány nm-től egészen néhány száz nm-ig terjedhet.
A felfedezésüktől kezdve alaposan tanulmányozták őket az összetételüket, az előállításukat és a felhasználásukat illetően, mely számos alkalmazás előtt nyitotta meg az utat az alapkutatásban és az alkalmazott tudományokban.
LIPOSZÓMÁK ELŐÁLLÍTÁSA
A liposzómák olyan amfifil (hidrofil-vízkedvelő, és hidrofób-víztaszító részt is tartalmaz) karakterű lipidek hidratálásakor keletkeznek, amelyek vizes közegben nem micellákba, hanem szabályos kettősrétegbe rendeződnek, majd önbezáródással sajátos, szférikus szerkezetet képeznek.
Általánosságban elmondható, hogy a liposzómák előállításakor a lipideket szerves oldószerben feloldják, majd keverés közben a fázisátalakulási hőmérsékletük felett vízzel hidratálják. A hidratált lipid molekulák térben rendeződnek és a membránok kialakulásával létrejönnek a liposzómák.
Majd általánosságban elmondható, hogy a szerves oldószert megfelelő módszerekkel (vákuum bepárlással, dialízissel, gélfiltrációval) eltávolítjuk a rendszerből. A hatóanyagot előzetesen, az oldhatóságának megfelelően a vizes vagy a szerves oldószer fázisban feloldjuk.
LIPOSZÓMÁK HATÓANYAGLEADÁSA
A szerkezet mind a tárolás, mind a leadás során változhat. A hatóanyag a liposzómák rétegeiből a szerkezet szétesésével szabadul fel.
LIPOSZÓMÁK HATÓANYAGLEADÁSA FÜGG:
- - a felhasználás módjától
A LEADÁS ÁLTALÁBAN FÜGG:
- - a mérettől
- - hatóanyag paraméterei, oldékonysága
- - a hatóanyag és a lipid interakciója
- - lipidek érzékenységétől pl.: pH, enzim
10 ÉRV A NATUR TANYA® LIPOSZÓMÁS C-VITAMIN MELLETT:
A liposzómás forma ellenállóbb az emésztésnek, és mivel termékünk az aszkorbinsav nátrium sóját tartalmazza (nátrium-L-aszkorbát), teljes tömegének 11%-át nátrium és 89%-át az aszkorbinsav teszi ki, így kíméletesebb a savasabb kémhatású aszkorbinsavval szemben.
- - KONCENTRÁLT, SZERVES, GYOMORKÍMÉLŐ C-VITAMIN, LIPOSZÓMÁS FORMÁBAN
- - NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES AROMÁT
- - VEGETÁRIÁNUS TERMÉK, ÁLLATI EREDETŰ ÖSSZETEVŐKTŐL MENTES
- - FINOM NARANCSOS ÍZVILÁGGAL RENDELKEZIK
- - TÖBB, MINT 1 HÓNAPRA ELEGENDŐ MENNYISÉG
- - HOZZÁADOTT CUKOR NÉLKÜL
- - TERMÉSZETES NÖVÉNYI EREDETŰ ÉDESÍTŐSZERREL
- - GLUTÉNMENTES FORMULA
- - GMO-MENTES LECITHINNEL
- - A NAPI AJÁNLOTT BEVITELI ÉRTÉK 12,5X-SZERESÉT TARTALMAZZA
A SZERVES LIPOSZÓMÁS C-VITAMIN HATÁSAI IGEN SOKFÉLÉK:
- -hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez
- - hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához
- - hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez
- - antioxidáns hatása révén, hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez
- - hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül az erek, a porcok, a fogak, fogíny, a bőr normál állapotának, működésének fenntartásához, valamint az egészséges csontozat fenntartásához
- - fokozza a vas felszívódását
- - hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz
- - hozzájárul az E-vitamin redukált formájának regenerálásához
TÁPANYAGOK BIOHASZNOSULÁSA/FELSZÍVÓDÁSA: A LEGTÖBBET KIHOZNI AZ ÉLELMISZEREKBŐL (ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKBŐL)
Nem minden tápanyagot lehet ugyanolyan mértékben hasznosítani. Más szóval különbözik a biológiai hasznosulásuk. A biológiai hasznosulás fogalmának megértése segít optimalizálni az étrendeket és meghatározni a megfelelő tápanyag ajánlásokat.
A felszívódás és biohasznosulás szó, két külön fogalom és nem összekeverendő. A biológiai hasznosulásnak számos meghatározása létezik, de általában a tápanyag azon részét jelenti, mely az élelmiszerekből felszívódik és felhasználásra kerül a test működéséhez, A felszívódás alatt azt a tápanyagmennyiséget értjük, amely felhasználható formájára lebomlott és amely ténylegesen felszívódik a szervezetben.
AZ ALÁBBI TÉNYEZŐKÖN MÚLIK A TÁPANYAG BIOLÓGIAI HASZNOSULÁSA AZ ANYAGCSERE ÚTVONAL KÜLÖNBÖZŐ ÁLLOMÁSAIN:
- - a tápanyag fekszabadulása a fizikai-kémiai mátrixból
- - az emésztőenzimek hatása a belekben
- - a bél nyálkahártya felszívó képessége
- - a bél falán való átjutás (a sejtekbe való bejutás, a mozgás közöttük vagy mindkettő) a vérbe vagy a nyirokrendszerbe
- - disztribúció
- - raktározás
- - metabolikus és funkcionális felhasználás
- - kiválasztás (a vizeleten vagy az ürüléken át)
Az egyes tápanyagok biohasznosulását külső és belső tényezők egyaránt meghatározzák, mint például az életkor, a nem, bizonyos életszakasz (terhesség), vagy például a szóban forgó tápanyag kémiai formája stb.
A C-vitamin a vékonybélből szívódik fel, egy nátrium-függő aktív transzport mechanizmuson keresztül. A C-vitamint egy esszenciális vitamin; számos állatfaj képes az előállítására, de az emberi szervezet nem képes szintetizálni, nem tárolja, ezért fokozottan oda kell figyelni a pótlására. Egy vízben jól oldódóvitamin, amely minden testszövetben előfordul. A liposzómás, folyékony C-vitamin egyik előnye, hogy biohasznosulása nagyobb mértékű, mint egy hagyományos likvid formának.
MIKOR VAN SZÜKSÉGÜNK TÖBB C-VITAMINRA?
- - Intenzív sporttevékenység esetén
- - Aktív dohányosoknál
- - Betegség utáni felépüléskor/lábadozáskor
- - Bizonyos műtéti beavatkozások vagy lázas állapot esetén
- - Fogamzásgátlók vagy bizonyos gyógyszerek használata esetén
- - Alacsony zöldség-, és gyümölcsfogyasztás esetén
- - Stresszes életvitel esetében
- - Kiegyensúlyozatlan, egyoldalú vitaminhiányos táplálkozás esetében
- - Vashiányos állapot esetén
- - Tavaszi fáradtság esetén
KINEK AJÁNLJUK?
- - azoknak, akik a napi C-vitamin szükségletüket liposzómás C-vitamin formájában szeretnék kielégíteni
- - gyomorproblémákkal küzdőknek
Nettó térfogat: 200 ml
OGYÉI ny.sz: 23678/2020
Összetevők:víz, nátrium-L-aszkorbát, emulgeálószerek [glicerin, lecitin (napraforgó)], magnézium-citrát, cink-szulfát, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), színezék (béta-karotin), tartósítószer (kálium-szorbát), ízesítőanyag (narancs sűrítmény), stabilizátor (xantángumi), édesítőszer (sztéviából származó szteviol-glikozidok), nátrium-szelenit.
Hatóanyag | 1 adagban (5 ml-ben) | NRV%* |
C-vitamin | 1000 mg | 1250% |
Cink | 5,69 mg | 56,9% |
*NRV%: napi beviteli referencia érték %-a felnőttek esetében
Adagolási javaslat: Naponta 1 teáskanál (5 ml), étkezés előtt folyadékban feloldva.
Figyelmeztetés: Ne lépje túl az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget! Hatóanyagokkal szembeni túlérzékenység esetén szedése nem ajánlott. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A termék kisgyermek elől elzárva tartandó.
- - A termék 6 éves kortól alkalmazható.
- - A termék alkalmazható vérhígító mellett.
- - A termék alkalmazható cukorbetegség esetén.
- - A termék fogyasztható terhesség, és szoptatás időszakában.
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó. Felbontás után hűtőben tárolva egy hónapig fogyasztható, de a bontatlan terméket is ajánlott 22 °C felett a hűtőben tartani. Forró nyári napokon (ha a lakásban melegebb van) a C-vitamin oxidálódhat, és felforrhat, ezen időszakban kiemelten fontos odafigyelni a helyes tárolás betartására.